OTVARANJE OBRTA ILI TVRTKE

Knjigovodstveni servis SKLAD > Savjetovanje i pomoć pri otvaranju obrta ili tvrtke

TVRTKA ILI OBRT - posavjetujte se prije donošenja odluke

Pronalazimo zajedno s vama koje je najbolje rješenje za vaš poslovni model. Za neke djelatnosti puno je učinkovitije imati obrt, a drugim poslovima više odgovara model d.o.o. ili j.d.o.o.

Odluka je donesena. Otvaram svoj biznis!

Čestitamo! Konačno ste donijeli jednu od najvažnijih odluka u svom životu.

Da biste uspješno krenuli u ostvarenje svojih poslovnih ideja, svakako je vrlo bitno koji oblik poslovanaj ćete imati. Dosada smo se susreli sa puno slučajeva u kojima su naši klijenti otvorili tvrtku ili obrt, pa tek onda došli k nama vezano za knjigovodstvene usluge, bez da smo ih mogli savjetovati u kojem smjeru da krenu.

Naime, postoje velike razlike između d.o.o. i obrta, nabrojat ćemo neke od njih:

* Na primjer, kao vlasnik obrta, možete slobodno raspolagati sredstvima na svom poslovnom računu, čak i za privatne potrebe. Vlasniku d.o.o. to nikako nije dozvoljeno. Za svaku potrošenu kunu potrebno je imati popratni dokument (najčešće račun).

* Porezne stope i način obračuna dobit/dohotka je različit. Obrtnici imaju dio ostvarenog dohotka neoporeziv, a zatim se dohodak oporezuje po stopama 24% i 36% ovisno o visini dohotka. D.o.o. (i j.d.o.o.) uvijek plaća porez na dobit po stopama 12% (za dobit manju od 3 mil kuna) ili 18%, međutim ukoliko kao vlasnik želite isplatiti dobit na svoj privatni račun morate platiti još porez na kapitalnu dobit (12% + prirez).

* PDV je neutralan - bez obzira koji oblik će imati vaša tvrtka, možete biti u sustavu PDV ili ne. Odluka se odnosi na osnovu projekcije prihoda, vrste kupaca i dobavljača s kojima ćete poslovati.

* I da, još jedna mogućnost: uvijek možete imati i obrt i tvrtku, pa iskoristiti prednosti obje opcije.

Svaki veliki biznis u početku je bio one-man band!”.

Ako želite biti uspješni u svom poslu, najvažnije je da prestanete sumnjati u svoje SNOVE.

U posljednih 15 godina savjetovali smo više od 50 klijenata iz različih poslovnih djelatnosti, i različite veličine. Sigurni smo da dobar start dugoročno osigurava lakše ostvarivanje poslovnih ciljeva. Krenite ispočetka kako treba i sa sigurnošću u ispravno donesene odluke.